Help ! Een vochtbultje

Gepubliceerd op 15 december 2022 om 17:21

 

Bij een kraakbeenpiercing kan na een tijdje opeens een vochtbultjes ontstaan. Erg irritant, maar gelukkig niets ernstigs en met een gezonde dosis geduld kun je dit helemaal zelf verhelpen! Een kraakbeenbultje is in de meeste gevallen een locale kleine bacteriële ontsteking en wordt veroorzaakt externe factoren. Bijvoorbeeld door teveel druk bij het slapen, er per ongeluk aan zitten, blijven haken met bijv. afdrogen of een mondkapje, oordopjes, haren borstelen of een slechte verzorging. Een piercing geneest niet vanzelf en heeft in alle gevallen een goede verzorging nodig. Hieronder heb ik wat tips voor je verzameld om vochtbultjes te verhelpen.



Let op: een vochtbultjes is géén blaar. Prik hem niet door. Als je hem door prikt worden de klachten erger en kan het bultje groter worden. Zorg voor extra schone handen wanneer je piercing verzorgd of gebruik een gripklem en schroefbalhulp zodat je je huid niet hoeft aan te raken en per ongeluk bacteriën verspreidt. Leg de  gripklem vooraf 5 minuutjes in een fysiologische zoutoplossing om te ontsmetten. De schroefbalhulp hoef je niet te dompelen, vanwege de silicone binnenkant. De schroefbalhulp raakt je huid niet aan, het buisje enkel aan de buitenkant schoonmaken is voldoende. Je originele piercing is groter/langer dan wat uiteindelijk je sieraad wordt. Hou je piercing dus ook in het midden en duw hem niet aan, omdat je dat mooier vind staan. Je piercing moet aan beide kanten wat ruimte hebben, zodat je hem goed kan schoonhouden en er geen bacteriën kunnen ophopen achter het balletje. Natuurlijk is een te grote piercing alles behalve mooi, maar als je hem aanduwt waardoor hij maar aan 1 kant uitsteekt gaat dat je vochtbultjes alleen maar erger maken. De extra lengte van het sieraad is er niet voor niks  Hou je sieraad dus in het midden en maak hem elke dag schoon. Het sieraad zelf en ook rondom de wondjes. Alleen wat zout erop sprayen zonder daadwerkelijk schoon te maken gaat je niet verder helpen. Vervang je sieraad eventueel tijdelijk voor een plastic variant als je er erg veel last van hebt, deze zijn aanzienlijk minder in gewicht en bevatten geen metalen.

 

Ik pierce altijd met een sieraad die genoeg ruimte geeft voor een eventuele zwelling. De lengte van het sieraad zou dan ook geen knellingsproblemen moeten geven. Als je toch een langer of korter staafje nodig hebt, maak dan online een serviceafspraak om deze te komen omwisselen. Geen tijd om langs te komen of gewoon liever zelf je piercing verwisselen? Was dan grondig je handen en gebruik de schroefbalhulp en piercing klem om je piercing zo min mogelijk te irriteren/belasten en kies voor de gemakkelijkste, betaalbare en meest praktische manier om zonder moeite zelf je piercing te verwisselen en je balletje erop of eraf te draaien. Vind je het toch nog wat lastig, vraag dan iemand die bij je in huis woont om je hiermee te helpen.

Slapen: Probeer niet op je piercing te liggen tijdens je slaap. Ook niet als je piercing genezen aanvoelt. Je nieuwe piercing is erg kwetsbaar, en kan het gewicht van je hoofd de hele nacht niet aan. Als het niet lukt om er niet op te slapen, probeer dan een piercing kussen met een gat erin die je aan de onderkant kan dichtmaken, zodat je je oor in het gat kan leggen en er zo min mogelijk druk op je oor komt. Beweeg je piercing zo min mogelijk, iedere keer als je je staafje heen en weer beweegt, trek je van binnen onbedoeld het wondje weer open. Wel is het belangrijk dat er aan beide kanten van jouw piercing genoeg ruimte zit en je balletje of platte achterkant van een labret niet tegen je kraakbeen drukt. Je mag je piercing in dit geval heel voorzichtig weer een stukje naar voren halen, om te voorkomen dat er drukklachten en vochtbultjes ontstaan. Als je een ringetje hebt in je oor, dan is druk hierop tijdens het slapen onvermijdelijk. Probeer in dit geval op je andere oor te gaan liggen tijdens het slapen of maak gebruik van een piercingkussen om de druk zo veel mogelijk te verlichten. Als de klachten erger worden, overweeg dan om tijdens de genezing tijdelijk voor een staafje of een labret te kiezen.

Schoonmaken: Maak je piercing twee keer per dag schoon met een fysologischzeezoutoplossing. Zoutoplossing ontsmet niet alleen het wondje, maar droogt ook uit. Doe dit alleen als je last hebt van een geïrriteerde piercing of een vochtbultjes. Teveel uitdrogen kan ook tegendraads werken. Wil je een wattenstaafje gebruiken, dep hier dan voorzicht mee en voorkom wrijving.
Wanneer je bultjes wat groter en hardnekkiger zijn, dan werkt een gewone spray misschien niet voldoende. Verzorging met handwarm water, waarbij je ook goed je piercingsieraad schoonmaakt werkt nog beter. De spray is het beste te gebruiken nadat je je piercing hebt verzorgd en kun je in de lucht laten drogen.

Zelf een oplossing maken zout en/of bakingsoda

Maak een (baking)soda of zeezoutoplossing (zonder Jodium) en doe 1 theelepel in glas (250ml) kokend water. Laat de oplossing 10 minuutjes afkoelen, maar zorg dat het wel echt nog warm is, zonder je te verbranden. Oefen met een wattenstaafje of makeup schijfje druk uit aan beide kanten van je piercing en herhaal dit 2x per dag. Wrijf je bultje niet kapot, druk uitoefenen is voldoende. Baking soda werkt verzachtend en ontstekingsremmend.

Wanneer je zelf een zoutoplossing wilt maken, let er dan goed op dat je de juiste verhoudingen gebruikt en gebruik alleen natuurlijk zeezout zonder Jodium. Gebruik geen enkel ander zout, zoals tafelzout of Himalayazout.

Combineer je schoonmaakroutine met helende olie Deze lekker ruikende kruidige olie helpt bacteriegroei tegen te gaan en is een sterk antiseptisch middel, gemaakt van 8 zorgvuldig geselecteerde kruiden.. Dep dagelijks met een wattenstaafje of wattenschijfje op je piercing. Het is niet nodig om allerlei verschillende middeltjes tegelijk uit te proberen. Iedere huid reageert anders. Mijn advies is om maximaal 2 weken een middel te gebruiken en dan pas over te stappen op iets anders als het gewenste resultaat niet is behaald kun je de healing discs proberen (ofwel: no pull disc). Het plaatsen van een silicone disc helpt de druk te verdelen en is minder scherp voor de wond. Zorg wel dat je deze discs goed schoonhoud, er blijft sneller viezigheid achter zitten dan bij een standaard piercing. Als je piercing nog een open wond is, of er vaak pus uitkomt is een healing disc dus geen goed plan. Ook moet er gezorgd worden dat het sieraad, met de discs, nog steeds genoeg ruimte heeft. De silicone schijfjes “masseren” de bultjes uiteindelijk weg.

Als je je piercing al een langere tijd hebt, en last blijft houden van een bultje is het mogelijk dat het littekenweefsel is geworden. Mocht dit zo zijn moet het in veel gevallen door de huisarts verwijderd worden. Mensen met een donkere huid hebben sneller kans op deze zogenaamde keloids. Wacht dus niet te lang met het behandelen van je kraakbeenpiercing als je merkt dat er een bultje ontstaat.

Een vochtbultje wordt vaak verward met een kraakbeenontsteking of wildvlees groei. Een ontsteking moet echter anders behandeld worden dan alleen een vochtbultje. Heb je last van overmatige zwelling, overgevoeligheid, extreme roodheid en pus uit de wond? Neem dan contact op met jouw huisarts voor een antibioticazalf Haal het sieraad er nooit uit, om inkapseling van een ontsteking te voorkomen. 

Let op: Heb je een infectie of extreem geïrriteerde piercing? Raak deze dan niet aan en maak een afspraak bij jouw huisarts voor een antiobioticakuur- of zalf.

Mijn advies om de juiste volgorde van verzorging te volgen is:

  • Onderschat de genezingstijd van een nieuwe piercing niet. Het kan weken tot maanden duren voordat je pas echt kunt genieten van je nieuwe aanwinst. Je lichaam moet wennen aan een stukje metaal wat er niet thuis hoort en moet hard werken om je piercing te accepteren. Heb je meerdere piercings tegelijk laten plaatsen? Houdt dan rekening met een langere genezingstijd.
  • Was altijd vooraf goed je handen of trek handschoenen aan.
  • Maak je piercing én piercing sieraad 2x per dag schoon met warm water, fysiologisch zeezout zonder Jodium en wattenstaafjes en hou dit minimaal 3 tot 4 maanden vol.
  • Gebruik de handige kant en klare spray voor ná het schoonmaken en laat in de lucht drogen.
  • Speel en wiebel niet met je piercing. Je trekt hiermee van binnen littekenweefsel kapot en de genezingstijd kan dan nog langer duren.
  • Gebruik geen zeep en/of sterilon/jodium
  • Gebruik net voor het slapen gaan ná het schoonmaken een paar druppels verzachtende antibacteriele kruidenolie 
  • Verschoon je kussensloop regelmatig en ga niet op oorpiercings liggen.
  • Verwissel nooit je piercing vóór 4 maanden en nooit bij een (beginnende) ontsteking.
  • Na 3 tot 4 maanden kun je afbouwen met de verzorging van 1x per dag naar enkele keren per week. Je merkt vanzelf wanneer de gevoeligheid minder wordt. Hou rekening met extra gevoeligheid wanneer je overstapt op ringetjes.
  • Kijk uit met lange haren en mondkapjes!
  • Zorg dat je ook bij een genezen piercing altijd een zoutspray in huis hebt voor onderhoud van je piercing, voor het geval er tussentijds gevoeligheid op treedt.

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.